Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stane se Merkelová šéfkou Evropské komise?

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Brusel - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v rozhovoru pro německý deník Bild zauvažoval, že jeho možnou nástupkyní ve funkcí může být kancléřka Angela Merkelová. Juncker se také vyjádřil na adresu Turecka a připustil, že jeho členství v EU nyní není reálné.

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker "by neměl nic proti tomu," aby ho německá kancléřka Angela Merkelová nahradila v křesle šéfa Komise v roce 2019. Zároveň však dodal, že si nemyslí, že by ona sama takové plány měla. 

Juncker to prohlásil v rozhovoru pro největší německé noviny Bild, který byl dnes zveřejněn. Šéf Komise se vyjádřil i k povolebnímu vyjednávání v Německu. Předpokládá, že vládu složí "Jamajka" tedy, kromě křesťanských demokratů Merkelové také Zelení a Svobodní demokraté (FDP). 

Juncker také zhodnotil pozici v Turecka co by možného adepta na vstup do Evropské unie (EU). Podobně jako Merkelová se teď staví na stranu těch, kteří Turecko v EU spíše odmítají. Unie by dle jeho slov  měla zastavit přístupové rozhovory s Ankarou, za napjaté vztahy mezi Unií a Tureckem prý může vláda prezidenta Recepa Tayypa Erdoğana.

"Turecko vzdaluje samo sebe od Evropy mílovými kroky," uvedl Juncker. "Turecko nemůže zkritizovat Evropu a poté se snažit obvinit ji z toho, že maří přístupová vyjednávání. Nejradši bych tomuto předešel. Značná část občanské společnosti v Turecku je velmi proevropská. Měli bychom je podporovat a nezklamat.

Turecký prezident se přitom o víkendu vyjádřil v tom smyslu, že jeho země už do Unie vstupovat nepotřebuje. "„Nebudeme stranou, která se vzdá. Abych řekl pravdu, Turecko se již nepotřebuje stát členem EU,“ citovala včera agentura Reuters Erdogana. Turecko je momentálně kandidátem na členství v EU, vztahy mezi blokem a Tureckem se ale výrazně zhoršily po loňském pokusu o vojenský puč, kdy Erdogan sáhl po restrikcích a změnách tamního systému. 

Témata:  Jean-Claude Juncker Angela Merkelová Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy