Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statisíce lidí v Katalánsku protestovali proti policii

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - V katalánské metropoli Barceloně se na protest proti policejnímu násilí, které doprovázelo nedělní referendum o nezávislosti Katalánska, sešlo asi 300 tisíc lidí.

Kvůli násilí muselo být ošetřeno skoro 900 lidí, kteří se pohybovali u volebních místností, aby tam odhlasovali, anebo aby je bránili před zasahujícími policisty.

Protestuje se na mnoha dalších místech, zablokovány jsou desítky silničních tahů v celém Katalánsku. Původně avizovaná generální stávka se dotkla částečně veřejné dopravy, nevyučovalo se na vysokých školách, v omezeném režimu fungovaly nemocnice.

Mnoho lidí se sešlo u katalánského sídla Lidové strany španělského premiéra Mariana Rajoye. Jeho vláda považuje úsilí katalánských lídrů za protiústavní a od začátku proti němu postupovala nekompromisně. Španělské ministerstvo vnitra tvrdí, že při nepokojích provázejících referendum bylo zraněno i 431 příslušníků federálních bezpečnostních složek; podle katalánských zdrojů to bylo o řád méně.

Protestující se shromáždili také před policejní prefekturou, kterou hlídal mohutný kordon policistů. Demonstrovalo se i před ubytovnami policistů, kteří v neděli proti voličům hrubě zasahovali. Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido v této souvislosti obvinil katalánskou regionální vládu, že podněcuje obyvatelstvo k povstání.

BBC uvádí, že provozu barcelonského letiště El Prat se stávka nedotkla, údajně pracují i taxikáři. Mnoho katalánských politických, odborových a jiných organizací na dnešek volalo po stávce ve všech společenských sférách, největší španělská odborářská sdružení UGT a CCOO ale iniciativu nepodpořila, takže zřejmě nebyl narušen například chod velkých továren.

Zastavila se práce v barcelonském přístavu, zavřená zůstala řada kulturních památek včetně katedrály Sagrada Familia. Všechny tréninky zrušil fotbalový klub FC Barcelona. Poslední údaje katalánských úřadů hovoří o zhruba 50 zablokovaných silnicích, podle deníku El País zůstaly zavřené téměř všechny školy a do práce nepřišly mimo jiné tři čtvrtiny pracovníků státních zdravotnických zařízení.

Terčem kritiky je hlavně španělská federální policie, jejíž zásah proti účastníkům kontroverzního referenda o nezávislosti považují organizátoři stávky za hrubé porušení práv a svobod. „Lidé jsou opravdu hodně naštvaní," řekl třiapadesátiletý účastník manifestace před katalánským ústředím španělské policie. „Pryč s okupačními silami" a „Ulice jsou pořád naše", skandovaly davy.

Témata:  Katalánsko Barcelona referendum demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.