Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemská ministryně obrany kvůli smrti vojáků podá demisi

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Haag (Nizozemsko) - Nizozemská ministryně obrany Jeanine Hennisová-Plasschaertová dnes oznámila, že podá demisi. Funkce, kterou ve vládě premiéra Marka Rutteho zastávala od roku 2012, se rozhodla vzdát po zveřejnění zprávy z vyšetřování nehody, při které loni v Mali zahynuli dva nizozemští vojáci. Informoval o tom list De Volkskrant.

"Přijímám plnou politickou zodpovědnost. Jako ministryně končím," řekla dnes na závěr dlouhé parlamentní debaty ministryně. Oznámila rovněž, že na svou funkci rezignuje i náčelník generálního štábu nizozemské armády Tom Middendorp.

K rozhodnutí dospěla Hennisová-Plasschaertová pod tlakem poté, co bezpečnostní komise minulý týden zveřejnila zprávu z vyšetřování nehody, která se odehrála během cvičení v loňském roce v Mali. Při výbuchu vadného granátu zahynuli dva nizozemští vojáci a třetí utrpěl vážná zranění. Komise ve zprávě kritizovala "závažná pochybení", kterých se armáda dopustila v péči o své vojáky vyslané na mírovou misi do neklidné severoafrické země.

Celá vláda premiéra Marka Rutteho je od březnových parlamentních voleb v demisi, Hennisová-Plasschaertová by tak zřejmě stejně musela zanedlouho ministerstvo opustit. Dosavadní předseda vlády se už půl roku snaží vytvořit novou vládní koalici složenou ze čtyř stran, které se v březnu dostaly do parlamentu.

Témata:  Nizozemí armáda Nizozemí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy