Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko vyhlásí nezávislost v následujících dnech, tvrdí premiér Puigdemont

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - V minulých dnech se spekulovalo, že by katalánský premiér Carles Puigdemont mohl katalánskému parlamentu navrhnout vyhlášení nezávislosti na schůzi již dnes. Britské televizi BBC v úterý večer ale řekl, že se tak stane až v následujících dnech.

Původně katalánští představitelé tvrdili, že takový krok učiní do 48 hodin od vyhlášení výsledků nedělního referenda. V něm bylo podle Barcelony odevzdáno zhruba 90 procent hlasů ve prospěch nezávislosti, ovšem při účasti necelých 43 procent katalánských voličů.

Puigdemont také BBC řekl, že jeho vláda momentálně nijak nekomunikuje s Madridem. Světová média se tento týden shodují, že dialog je jedinou schůdnou cestou k řešení španělské politické krize. Obě strany ale mají požadavky, které jsou pro druhou stranu nepřijatelné.

Španělská vláda tento týden pohrozila, že v souladu s článkem 155 španělské ústavy by mohla pozastavit autonomii Katalánska. Pokus Madridu o převzetí kontroly nad autonomní oblastí na severovýchodě země by dle Puigdemonta představoval "chybu, která by všechno změnila".

Jeho prohlášení přišlo těsně před televizním vystoupením španělského krále Felipeho VI. Ten v úterý separatisty ostře kritizoval, v regionu je podle něj třeba znovu nastolit řád.

Jednání o situaci v Katalánsku dnes do svého programu mimořádně zařadil Evropský parlament. EU však dosud zaujímala stanovisko, že krize je interní záležitostí Španělska.

Témata:  Katalánsko Španělsko EU

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy