Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti terorismu zlepší vztahy s USA, věří Putin

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se dnes na energetickém fóru v Moskvě vyjádřil k několika zahraničněpolitickým otázkám. Společné zájmy Ruska a USA na boji proti terorismu podle šéfa Kremlu pomohou zlepšit vztahy mezi oběma zeměmi, které jsou momentálně na bodu mrazu.

"Některé síly využívají rusko-americké vztahy k řešení vnitřních politických problémů ve Spojených státech," řekl Putin. "Věřím, že takový člověk, jako je Trump, se svým charakterem, nikdy nebude rukojmím něčích zájmů," dodal. Moskva má podle něj ve Spojených státech "spousty přátel", kteří skutečně chtějí zlepšit vztahy s Ruskem.

Putin dnes také řekl, že Trump naslouchá ruským názorům na severokorejskou krizi. Podle něho ti, kdo hovoří s KLDR pouze z pozice síly, jen posilují severokorejský režim. "Jsme znepokojeni situací v Severní Koreji, sdílíme společnou hranici," řekl šéf ruského státu.

Zřejmě ve snaze naznačit, že současné západní sankce proti Rusku za okupaci Krymu a dalších částí východní Ukrajiny Moskvě zas tolik neškodí, Putin prohlásil, že v Rusku již probíhá skutečná hospodářská obnova.

V této souvislosti ruský prezident nevyloučil, že by mohla být prodloužena dohoda o omezování těžby ropy mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a nečlenskými státy, která platí do března 2018 a která přispěla k zvýšení cen této komodity.

Putin se také zmínil o prezidentských volbách, které Rusko čekají v příštím roce. Řekl, že sám se ještě nerozhodl, jestli bude znovu kandidovat. Připomněl, že přihlášky je možné podat až do přelomu listopadu a prosince. Ve funkci je Putin od roku 2000, s přerušením mezi roky 2008 až 2012.

Rusko po referendu o nezávislosti v iráckém Kurdistánu uplatňuje politiku "nezasahování a opatrné rétoriky", aby situaci v regionu nevyostřovalo. Putin také řekl, že nikdo nemá zájem na tom, aby se zastavily dodávky ropy z iráckého Kurdistánu.

Ruský prezident tak reagoval na situaci, kdy se irácká centrální vláda snaží se sousedním Íránem a Tureckem dohodnout na izolaci Kurdů s cílem odradit je od případného vyhlášení samostatnosti. Irák například už zakázal mezinárodní letecké spojení s regionem a chce převzít kontrolu nad hranicemi. Turecko varovalo, že by mohlo s iráckým Kurdistánem přerušit obchod.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Donald Trump USA terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy