Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN bije na poplach: Severní Korea musí zastavit dětskou práci a týraní dětí

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva/Pchjongjang - Výbor OSN pro práva dítěte dnes uvedl, že sverokorejské úřady mučí a týrají nebo drží ve vazbě děti, které byly nuceny vrátit se do země ze zahraničí. Známky násilí zaznamenala organizace především vůči severokorejským dětem, které byl násilím navráceny z Číny, kam uprchly.

OSN Pchjongjang vyzvala, aby děti nebyly využívány k práci v zemědělství, těžebním průmyslu a výstavbě a aby byla zastavena diskriminace mládeže na základě „zločinů jejich rodičů", uvedla agentura Reuters.

Režim děti nutí velkou část dne „dobrovolně pracovat na farmách a v dolech, sbírat dřevo v lese, opravovat silnice, čistit sochy a podílet se na stavebních projektech", uvedl dnes výbor.

OSN dále vyjádřila znepokojení nad takzvanou ideologickou indoktrinací severokorejského vzdělávacího systému a nad podvýživou dětí. Podle členky výboru Kirsten Sandbergové obdržela organizace zprávy o diskriminaci severokorejských studentů na základě jejich sociálního statusu nebo politického přesvědčení jejich rodičů.

Sandbergová dále uvedla, že KLDR čelí v současné době také závažnému výživovému problému, který patří k základním příčinám vysoké úmrtnosti dětí i matek. Podvýživa se týká 40 procent obyvatel.

KLDR by také měla mládeži zaručit svobodu slova, včetně přístupu k internetu. Podle OSN jsou surovému zacházení vystaveny i těhotné ženy, kterým úřady po porodu děti odebírají.

Témata:  Severní Korea OSN (Organizace spojených národů) děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy