Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve kterých zemích lidé umírají mladí? A kde žijí nejdéle?

Žena v důchodovém věku, ilustrační fotografie
Žena v důchodovém věku, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Není překvapením, že největší délky života se dožívají Japonci. O poznání hůře jsou na tom Evropané a překvapivě špatně si vedou i Rusové. Stále ale nemají na obyvatele některých zemí, kde je průměrná délka života kolem 40 let.

Obyvatelé zemí Evropské unie mají podle statistik Eurostatu naději se dožít v průměru 62 let života ve zdraví. Nejdelší život bez velkých zdravotních problémů čeká Malťany a Švédy, nejkratší Slováky. Češi jsou ve většině ukazatelů mírně nad průměrem unie.

Češky mají při narození šanci na 64 roků života bez velkých zdravotních problémů a Češi 62 roků. V 50 letech čeká Češky v průměru ještě 18 roku života ve zdraví a Čechy 17 let.

Ženy na Maltě mají šanci na 71 let života ve zdraví a muži na 70 let. Ve Švédsku je situace opačná - 70 let u žen a 71 let u mužů. Za těmito státy následují Lucembursko, Řecko a Irsko, kde Eurostat předpokládá 67 let života ve zdraví u žen a 66 let u mužů. Nejhůře je na tom Slovensko s 52 lety u mužů i žen a Slovinsko s 54 lety.

O poznání hůře je na tom Rusko. Průměrná délka ruského života rostla v porovnání se zbytkem světa v posledních dvaceti letech výrazně pomaleji. Na trend upozornili experti z amerického IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation).

Podle závěrů studie, o kterých informoval deník The Moscow Times, tak v období mezi lety 1990 až 2013 vzrostla průměrná délka života v Rusku o 1,8 roku, zatímco celosvětový průměr se navýšil o 6,2 let. Rusko tak žebříčku zaujalo 108. místo a zařadilo se mezi takové země, jako je Irák či Severní Korea.

Jednoduché vysvětlení, proč v tomto ohledu Ruská federace zaostává, neexistuje. Zatímco někteří viní tamější nedostatečný systém zdravotní péče a lhostejnost Rusů, jiní upozorňují na řadu dalších aspektů, které by na tento neblahý trend mohly mít vliv. Podle IHME se v blízké budoucnosti ruská situace ještě zhorší.

Žádný z těchto států se ale neřadí mezi rekordmany. Ty evidují statistiky OSN a v délce života jednoznačně vedou Japonci, , kteří se dožívají průměrně 83 let. Následují obyvatelé Hong Kongu, Švýcarska, Izraele, Islandu, Austrálie, Španělska a dalších západních evropských zemí. Obyvatelé těchto států se dožívají zhruba 81 až 82 let.

Na druhé straně žebříčku stojí země, v nichž lidé umírají nejdříve. Podle OSN jde zejména o Mosambik, kde je průměrná délka života 39 let. Ve Svazijsku jde o 40 let, Zambie, Sierra Leone, Lesotho nebo Zimbabwe už počítají s průměrnou délkou života 43 let.

Témata:  lidé život

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy