Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská policie vtrhla do domů lidí spojených s kritikem Kremlu Chodorkovským

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Ruská policie dnes provedla razii v domovech nejméně pěti lidí spojených s odpůrcem Kremlu Michailem Chodorkovským. Akce souvisela s trestním případem z roku 2003 kolem ropné firmy Jukos.

Policie prohledala domovy opozičních aktivistů pracujících pro prodemokratickou organizaci Otevřené Rusko, kterou Chodorkovskij založil. Moskva toto opoziční hnutí v dubnu letošního roku zakázala. Podle listu The Moscow Times byla razie provedena mimo jiné v domovech rodičů předsedy hnutí Otevřené Rusko Alexandra Solovjova.

Jukos byl svého času největší soukromou ropnou společností v Rusku s tržní hodnotou až 40 miliard dolarů. Hlavním vlastníkem byl oligarcha Chodorkovskij. Po jeho odsouzení byla společnost Jukos rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala polostátní společnost Rosněfť. Jukos pak v srpnu 2006 vyhlásil bankrot.

Chodorkovskij si odpykal deset let v ruském vězení za údajné finanční podvody a obří krádeže ropy. V roce 2013 byl na základě milosti prezidenta Vladimira Putina propuštěn a odjel do západní Evropy, kde nyní žije. Kreml dodnes veřejně prohlašuje, že Chodorkovskij není žádný politik, ale "obyčejný zloděj".

Témata:  Michail Chodorkovskij 1 Rusko policie Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy