Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupce Varšavy při EU musel rezignovat, byl agentem komunistické tajné služby

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Stálý představitel Polska při Evropské unii ze své funkce odstoupil. Dle serveru Onet.pl musel Jaroslaw Starzyk odejít kvůli podezření, že v minulosti spolupracoval s komunistickou zpravodajskou službou. Oficiální místa se ale k záležitosti zatím nevyjádřila.

Onet.pl napsal, že velvyslance k odstoupení vyzvalo samo ministerstvo zahraničí. Důvodem je, že ve zvláštních aktech Institutu národní paměti (IPN) byly objeveny dokumenty, které možné spolupráci Starzyka s tajnou službou nasvědčují. Starzyka ke spolupráci získala armádní zpravodajská služba před pádem režimu Polské lidové republiky. Prohlášení o lustraci údajně tuto spolupráci zakrývalo.

Podle polského právního řádu musejí pracovníci státních úřadů ohlásit jakoukoli někdejší spolupráci s úřady komunistického režimu. Pokud někdo bude přistižen, že takovou aktivitu zatajil, bude z funkce uvolněn.

Starzyk byl velvyslancem při EU jmenován loni v únoru. Předtím vedl sedm let (2008-2015) polskou ambasádu ve Švýcarsku s působností i pro Lichtenštejnsko.

Témata:  Polsko EU diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy