reklama

K nepovoleným se počítají i akce v Moskvě a Petrohradu, kde mají demonstrace vyvrcholit. Policie podle médií zatýká hlavně organizátory a koordinátory těchto akcí, které se konají právě na 65. narozeniny prezidenta Vladimira Putina.

"Demonstranti požadují hlavně politické soupeření, tedy připustit k prezidentským volbám Alexeje Navalného a další kandidáty," napsal list Kommersant na svém webu.

Vzhledem k časovému posunu první akce na východě země již skončily. V Chabarovsku podle webu ruského listu protestovalo několik desítek lidí. Ve Vladivostoku úřady překvapivě - asi kvůli demisi gubernátora - povolily uspořádat demonstraci hned na dvou místech.

Před nádražím se sešlo asi 150 demonstrantů, kteří skandovali "Rusko bude svobodné" a "Svobodu politickým vězňům". V Kemerovu se sešlo 50-60 demonstrantů, přestože se radnice pokusila akci zabránit tím, že na dané místo poslala čistící vozy.

Protesty se konaly také v Barnaulu, Komsomolsku, Togliatti, Ulan-Ude a v Čitě. Policie podle zpráv ze sociálních sítí zatýkala demonstranty v Iževsku, Južno-Sachalinsku a v Samaře, kde se na hlavním náměstí sešly asi tři stovky lidí, přestože demonstrace nebyla povolena.

Podle nezávislých médií policisté zadrželi koordinátory z místních štábů Navalného kampaně například ve Stavropolu, Petrohradu, Krasnodaru, Rostově na Donu, Jakutsku, Permu a Tveru.