Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici jsou proti Zemanovu návrhu, aby prezident mohl navrhovat zákony

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zákonodárné iniciativy, které by si pro hlavu státu přál Miloš Zeman, zřejmě nebudou. V pořadu Otázky Václava Moravce se proti takové možnosti vyjádřili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD) i exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Prezident Zeman tento týden v rozhovoru pro TV Barrandov řekl, že by hlava státu měla mít zákonodárnou iniciativu, tedy možnost předkládat návrhy zákonů a jejich novel. Na některá rozhodnutí, například při udělování státních vyznamenání, by podle něj už neměl být nutný spolupodpis premiéra. Také by ztížil možnost Poslanecké sněmovny přehlasovat prezidentské veto.

Zeman rovněž řekl, že v další fázi by měl mít prezident právo mluvit premiérovi do výběru ministrů, měl by mít právo je i odvolat či odmítnout je jmenovat. S nadsázkou řekl, že tyto další návrhy jsou však otázkou ne příštího desetiletí, ale století.

"My jsme parlamentní demokracie. Tohle by byl skoro ani ne poloprezidentský systém, ale prezidentský," zhodnotil Zemanovy představy Chvojka. Určitě by prý nesouhlasil s tím, aby měl prezident možnost odvolávat ministry. To, co navrhuje prezident, by znamenalo zrušit funkci premiéra, myslí si.

"Neříkám, že to nejsou systémy, které jinde fungují, ale prostě ten náš systém nevykazuje žádné známky toho, že by takovou zásadní změnu potřeboval, tak proč bychom ho měli takto destabilizovat?," doplnil ho Pelikán. Podle něj současná česká ústava funguje dobře. "Já si myslím, že v legislativě, a tady to platí obzvlášť, by se neměly měnit věci, které fungují," dodal. Věří, že nově zvolená Sněmovna po volbách bude ke změnám v ústavě přistupovat obezřetně.

Zákonodárnou iniciativu prezidenta a podobné změny v ústavě nepodporuje ani ODS. "Takhle to nejde, že si najednou něco přidáme a něco odendáme. To je nesmysl," řekl Blažek.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Robert Pelikán Pavel Blažek Jan Chvojka

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.