Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se Itálii dosud vyhýbaly útoky islamistů? Byli jsme pro teroristy důležití, tvrdí expertka

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Řím - Na rozdíl od jiných evropských zemí se Itálii prozatím vyhýbají džihádistické útoky. Te bylo zapříčiněno hned několika důvody. Jenže situace se změnila a Itálie a Vatikán by se již brzy mohly stát novým terčem islamistů, varují odborníci.

Snímek mladého muže, který drží velký nůž. Vedle něj jsou ve výrazná bílá italská slova „Devi combatterli ". „Musíte s nimi bojovat". Právě taková fotomontáž se koncem srpna objevila na Telegramu, oblíbeném komunikačním nástroji Islámského státu (IS).

Jde o očividné podněcování „osamělých vlků" k zabíjení Italů. Poselství zachytila skupina Site Intelligence Group, která sleduje džihádistickou komunikaci, několik dní poté, co se objevilo maskovaného Filipínce hlásícího se ke skupině napojené na IS. Na něm vyhrožuje římskokatolické církvi a následně i trhá obrázek papeže, píše server The Economist.

„Vy. Kafirové [Nevěřící]. Pamatujte si to,“ říká maskovaná postava a zdvihá výhružně prst na kameru. „Budeme v Římě, inshallah [dá-li Bůh]." Jeho hrozba i na tu dálku může být zásadní. Přitažlivost útoku na hlavní místo západního křesťanství je pro džihádisty jistě velká. Je proto pozoruhodné, že Itálie ještě nezažila smrtící džihádistický útok - jako Británie, Francie, Německo nebo Španělsko. V neposlední řadě to také podkopává argument pro spojování nelegálního přistěhovalectví a terorismu. Jen v první polovině roku 2017 Itálie registrovala 82% neoprávněných příchozích migrantů do Evropy, připomíná magazín.

Zajímavé vysvětlení pro tuto výjimku by mohlo být, že mafie tiše odrazuje džihádisty od toho, aby zapustili kořeny v Itálii. Vadou této myšlenky ale je, že italští gangsteři mají větší kontrolu na jihu, zatímco značná většina muslimů žije na severu, vysvětluje Arturo Varvelli z Institutu pro mezinárodní politické studie v Miláně. „Do jisté míry je to kvůli mafii," říká. „Ale ne tak, jak si většina lidí myslí."

Boj proti organizovaným zločincům v Itálii dal policii bohaté zkušenosti s monitorováním úzkopásmových cílových skupin. Jejich schopnost také vylepšila kampaň na potlačení levicových a pravicových teroristů, kteří v Itálii v sedmdesátých a osmdesátých letech způsobili chaos. Organizovaný zločin a terorismus také dodal zkušenosti soudcům. Nedávná historie Itálie může také vysvětlit její tvrdý přístup k zastáncům terorismu.

Dne 24. září vyrazil z letiště v Bologni Boeing 737 směřující do Tirany, hlavního města Albánie, a na jeho palubě bylo 209 osob, které byly od počátku roku 2015 zadrženy kvůli „náboženskému extremismu". Italští zákonodárci také připouštějí, že mají v zemi méně podezřelých, než s kolika se potýkají jejich francouzské a britské protějšky - a je částečně proto, že velké množství jich bylo deportováno.

Studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum vycházející z údajů z let 2014-15 zjistila, že v Itálii žilo pouze 87 zahraničních bojovníků. V Británii jich bylo 760 a ve Francii 2500. Všechny tři země přitom mají obdobnou populaci. Podle Varvelliho je to ze dvou důvodů. Zaprvé, málo italských muslimských přistěhovalců patří ke druhé generaci, která je nejvíce náchylná k radikalizaci (0,3% italských obyvatel je druhou generací přistěhovalců pocházejících mimo EU, v Británii jsou to 3 % a ve Francii 3,9%. Druhým důvodem jsou předměstí, na kterých například ve Francii žijí spíše lidí s nízkými příjmy a kde často bydlí převážně přistěhovalci. .

Michele Groppiová z Akademii obrany Spojeného království, poukazuje na třetí důležitý faktor: důkazy, které naznačují, že když al-Kaida byla dominantní silou v džihádistickém světě, využívala Itálii jako svou logistickou základnu v Evropě. „To nás drželo v bezpečí; potřebovali nás,“ říká. Situace se od té doby změnila: několik džihádistů, kteří se nedávno nechvalně proslavili, mělo spojení s Itálií. Mezi nimi je Youssef Zaghba, italský rodák s marockými kořeny a jeden ze tří teroristů, kteří 3. června zabili osmi lidi na London Bridge a kolem něj. Groppiová se obává, že pokud by se Libye stala dalším místem džihádistického povstání, Itálie a Vatikán by se mohly stát hlavním cílem.

Témata:  Islámský stát Itálie terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.