Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorismus v Bratislavě? Vražda nožem vyvolala velký poprask, policie musí mírnit vášně

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava – Slovenskem otřásl případ vraždy nožem, ke kterému došlo o uplynulém víkendu v centru Bratislavy. Případ na sociálních sítích vyvolal vášně proti přistěhovalcům, obviněným je totiž Slovák původem z Indie. Podle vyšetřovatelů ale muž není muslim a nijak nepřipomínal teroristu. 

Teroristický motiv činu policie opakovaně vyloučila. „Takové informace, které se vyměňovaly na sociálních sítích, že jde o islamistu, že je to nelegální migrant, případně že se s ním vede azylové řízení, se nezakládají na pravdě. Se stoprocentní jistotou lze tvrdit, že jde o křesťana," uvedl policejní prezident Tibor Gašpar .

Útoku nožem, který nepřežil sedmatřicetiletý Bratislavan a třiatřicetiletý Ukrajinec utrpěl poranění, předcházela v noci na sobotu slovní potyčka. Útočník byl v době činu opilý, policie mu naměřila 1,1 promile. Policisté ho zadrželi do hodiny po spáchaném činu i díky záznamům z bezpečnostních kamer.

Podle Gašpara se vyšetřování zaměřuje spíše na možnost, že šlo o zkratové jednání pod vlivem alkoholu, terorismus vyloučil. „Takové útoky mají typické prvky, které zde zcela chybějí. Nepředpokládáme, že bychom se měli ubírat tímto směrem," řekl. Dodal, že Slovensko lze považovat za bezpečnou v zemi, ve které se kriminalita v uplynulých letech snižovala.

Obviněný muž v roce 2004 uzavřel v Indii sňatek se Slovenkou, o čtyři roky později se přestěhoval na Slovensko. Slovenské občanství získal před dvěma lety, v zemi pod Tatrami pracoval v IT firmě jako projektový manažer. Na Slovensku dosud trestně stíhán nebyl. Útočník byl obviněn z vraždy, za kterou mu v případě prokázání viny hrozí až 20 let vězení.

Témata:  Slovensko krimi vražda

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy