reklama

Kromě toho tisk tvrdí, že mezinárodní terorismus se nepodařil vymýtit kvůli tomu, že Spojené státy se ve věci neustále angažují. Oznámení bylo otisknuto v novinách Korejskou centrální zpravodajskou agenturou (KCNA), která se stará o propagandu v zemi. Vládu ve Washingtonu také obvinila z toho, že s pomocí války a teroru rozvrací legitimní režimy v nežádoucích státech.

"V květnu letošního roku jsme zadrželi skupinu hanebných teroristů, kteří infiltrovali naši zem na příkaz americké CIA a loutkové vlády v Jižní Koreji. Jejich cílem bylo spáchat atentát za pomoci biologických a chemických látek," stojí v prohlášení KCNA, která taky dodala, že to odhalilo skutečnou tvář Američanů, kteří stojí za mezinárodním terorismem.

Spojené státy jsou severokorejským tiskem popsány jako "chameleon", který "mění barvu" podle potřeby a svou taktikou rozvrací vlády zejména na Blízkém východě. Podobně jako v případě KLDR, i místní státy byly podezírány z vlastnictví jaderných zbraní, což sloužilo USA jako záminka pro ozbrojený útok.

Dále by měly být vlády ve Washingtonu a Soulu odpovědny za projekt s krycím názvem "Plán Jupiter", který cílí na svržení Kim Čong-Una za pomoci biochemických zbraní. Mezi viníky často figuruje i Jižní Korea, která je však podle Pchjongjangu pouhou loutkou v rukou USA. Operace "Kima" byla odhalená a překažená, o osudu údajného tajného agenta se však tisk už nezmiňuje.

Zpráva o nevydařeném atentátu přichází poté, co Kim Čong-Un přiznal, že země čelí "utrpení" kvůli přísným sankcím OSN. Avšak hned poté i dodal, že ekonomika státu roste i přes mezinárodní intervence. Podle Kima jsou jaderné zbraně jejich "ceněným mečem", který má národ ochránit před agresí amerických imperialistů.

Napětí mezi KLDR a USA nebezpečně stoupá po nedávných raketových testech. Odborníci z Ruska dokonce tvrdí, že se severokorejský režim chystá na novou sérii testů, tentokrát s mezikontinentálními střelami. Anton Morozov z ruské diplomacie minulý týden navštívil Pchjongjang, kde měl údajně zhlédnout dokument s výpočty, se kterými Severokorejci pevně věří, že tentokrát už by mohli úspěšně zasáhnout i území USA.