Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soul vyzrál na KLDR? Má prý zbraň, která může v případě jaderné války ochromit Sever

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul – Armáda Jižní Koreje je připravena nasadit silnou zbraň, která může v případě jaderné války ochromit celou Severní Koreu. Informuje o tom server News.com.au.

Jižní Korea je připravena nasadit grafitové bomby, které mohou v případě jaderné války paralyzovat energetickou síť Severní Koreje. Vojenské zdroje řekly zpravodajské agentuře Yonhap, že „bomba způsobující blackout" působí tím, že rozšíří vodivá grafitová vlákna, která proniknou přes elektrická zařízení do elektrické sítě.

Mohou způsobit vypínání jističů, ale i požáry transformátorů a dalších zařízení. Především však dochází k výpadkům v celé elektrické soustavě, což může vést až k takzvanému black-outu tedy komplexnímu zhroucení elektrické sítě.

Zbraně byly vyvinuty jihokorejskou Agenturou pro rozvoj obrany (ADD) jako jeden z prvků programu preventivního útoku označovaného jako Kill Chain. Program je navržen tak, aby detekoval, identifikoval a zachytil přicházející střely v co nejkratším čase. Spolupracuje také s Korejským systémem letecké a raketové obrany.

„ADD má k dispozici všechny technologie pro vývoj grafitové bomby", uvedl nejmenovaný vojenský představitel. „Je to okamžik, kdy budeme moci kdykoliv budovat tyto bomby“.

Ministerstvo obrany také požadovalo, aby byl do rozpočtu na příští rok zahrnut také projekt za asi 500 milionů wonů (436 tisíc dolarů). Ministerstvo financí to ale nepřijalo, dodal.

Bomba je často označována jako „měkká bomba", protože zasahuje pouze elektrické a energetické systémy a je nesmrtící. Poprvé byla použita Amerikou proti Iráku v letec 1990-1991 během války v Perském zálivu a pak znovu vojáky NATO proti Srbsku v roce 1999.

Jižní Korea dál pokračuje v hledání způsobů, jak zvýšit své obranné schopnosti vůči Severní Koreji a jejímu vůdci Kim Čong-unovi. Grafitové bomby nejsou smrtící pro ty, kteří žijí v zasažených oblastech. Vývoj těchto raket je kvůli hrozbě ze strany KLDR velmi rychlý, původně měla být strategie národní obrany připravena až po roce 2020.

Zpráva přichází krátce poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un dosadil do nejvyššího vedení země svou sestru Kim Jo-čong. Ústřední výbor vládnoucí Korejské strany práce zvolil Kim Jo-čong kandidátkou svého všemocného politického byra.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea bomby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.