Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve švýcarských odpadních vodách jsou kila zlata a stříbra, vyplatilo by se rýžování

Zlaté cilhličky, ilustrační fotografie
Zlaté cilhličky, ilustrační fotografie
Foto: omnimedia.cz

Bern - Do čističek odpadních vod ve Švýcarsku ročně doputuje 3000 kilogramů stříbra a 43 kilogramů zlata. Hodnota těchto kovů se pohybuje kolem 1,5 milionu franků (33,7 milionu Kč). Ukázala to studie ústavu Eawag.

V některých čističkách v jihošvýcarském kantonu Ticino je dokonce koncentrace zlata tak vysoká, že by se zřejmě vyplatilo ze splašků získávat.

V kantonu Ticino stojí několik podniků na zpracování zlata, stříbro do odpadních vod po celém Švýcarsku putuje především z chemických a farmaceutických firem, ale i z firem vyvíjejících hi-tech výrobky.

Podle hlavního autora studie Base Vriense jsou v odpadních vodách ve Švýcarsku výrazné koncentrace i jiných vzácných kovů a dalších prvků, například tantalu, germania, niobu, titanu a gadolinia. Pro lidské zdraví nejsou tyto koncentrace škodlivé. Ústav nicméně připouští, že řadu nových prvků a jejich vliv na člověka vědci ještě dokonale neprozkoumali.

Témata:  Švýcarsko zlato zajímavosti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy