Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řešení krymské krize? Kyjev oficiálně odmítl Zemanovy návrhy

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Návrhy českého prezidenta Miloše Zemana na řešení krymského problému označila ukrajinská diplomacie v oficiálním prohlášení za absolutně nepřijatelné a rozhořčeně je odmítla. Vyplývá to ze stanoviska ministerstva zahraničí, o něm dnes informoval ukrajinský tisk. Kyjev zároveň ocenil podporu a solidaritu ze strany české vlády a českého národa.

Zeman v úterý na schůzi Parlamentního shromáždění Rady Evropy označil ruskou anexi ukrajinského poloostrova za "fait accompli", tedy za hotovou věc. Navrhl, aby se Kyjev a Moskva dohodly na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Podle ukrajinské diplomacie je Zemanův návrh "pokusem prosadit nejen ústupek agresorovi, ale i legitimizaci anexe Krymu cestou 'prodeje' části ukrajinského území". V nynější Evropě je podle Kyjeva takový návrh absolutně nepřijatelný. "Ukrajina nikdy nebude se svým územím, se svými hodnotami a se svou svobodou obchodovat," uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Současně s důraznou kritikou Zemanova stanoviska ministerstvo ocenilo "významnou podporu a solidaritu" ze strany české vlády a českého národa. Podle prohlášení se tato podpora projevuje konkrétními skutky a praktickou pomocí.

Agentura Unian dnes napsala, že Češi se omlouvají za slova svého prezidenta o Krymu. Na ukrajinské velvyslanectví v Praze docházejí vzkazy o podpoře a solidaritě, napsala agentura a její informaci na facebooku potvrdil i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

"Chci poděkovat desítkám Čechů, často zcela neznámým lidem, kteří nám dnes vyjádřili slova podpory a... omluvy. Vím dobře, že miliony českých přátel jsou solidární s Ukrajinci v našem boji proti ruským agresorům a okupantům. Jinak to nemůže být v zemi, jejíž národ dal světu Václava Havla," napsal ve facebooku velvyslanec.

Témata:  Miloš Zeman Rada Evropy Ukrajina

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy