Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA na konci roku opustí UNESCO, nelíbí se jim údajně protiizraelská rezoluce

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy opustí na konci letošního roku Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Důvodem jsou rezoluce, jež organizace v minulosti přijala a které Washington vnímá jako protiizraelské.

"Toto rozhodnutí nebylo lehké," uvedlo americké ministerstvo zahraničí, podle kterého k němu vedla mimo jiné "nutnost zásadní reformy organizace", ale i její "zaujatost vůči Izraeli". Spojené státy se budou nadále snažit podílet se na činnosti organizace jako pozorovatelský stát, aby mohly přispívat svými "názory, stanovisky a odbornými posudky", dodala americká diplomacie.

Šéfka organizace Irina Bokovová uvedla, že rozhodnutí Washingtonu organizace "hluboce lituje" a označila jej za ztrátu pro "rodinu Spojených národů".

Spojené státy přestaly už v roce 2011 posílat organizaci UNESCO příspěvky poté, co se jejím členem stala Palestina. Ke stejnému kroku tehdy přistoupil i Izrael.

Letos v květnu vyzvala vládu k pozastavení placení členských příspěvků také česká Poslanecká sněmovna. Důvodem bylo přijetí rezoluce, která kritizovala Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě. Podle Izraele popírala židovské vazby na Chrámovou horu, která je jedním z nejposvátnějších míst v Jeruzalémě.

Už loni přijalo UNESCO na návrh arabských zemí rezoluci, ve které používalo pro místa v jeruzalémském historickém jádru pouze arabské názvy.

Izrael východní Jeruzalém obsadil za války v roce 1967, později jej v rozporu s mezinárodním právem připojil k západním čtvrtím a celé město označil za svou nedělitelnou metropoli.

Témata:  UNESCO USA Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy