Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump postupně likviduje Obamacare. Ruší dotace pro zdravotní pojišťovny

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Bílý dům oznámil, že se administrativa prezidenta Donalda Trumpa rozhodla zrušit dotační platby zdravotním pojišťovnám, které v rámci Obamacare dostávají jako náhradu za levnější pojistné pro sociálně slabé klienty.

Republikán Trump reformu svého demokratického předchůdce Baracka Obamy dlouhodobě kritizuje a během loňské předvolební kampaně slíbil, že ji zruší. Dosavadní pokusy o její odvolání a nahrazení jiným systémem ale skončily neúspěchem kvůli nejednotě republikánů v Senátu USA.

Bílý dům ve čtvrtek pozdě večer místního času (dnes nad ránem SELČ) sdělil, že na základě posudků a doporučení ministerstev spravedlnosti a zdravotnictví není možné dotace v souladu se zákony vyplácet. "Podpora pojišťoven skrze tyto nezákonné platby je dalším příkladem toho, jak předchozí administrativa zneužívala dolary daňových poplatníků," citovala agentura Bloomberg z prohlášení.

Úřadující ministr zdravotnictví Eric Hargan sdělil, že platby skončí okamžitě bez přechodného období, neboť Kongres žádné peníze pro tyto účely nevyčlenil.

Dotace, které jsou na tento rok odhadovány na výši sedmi miliard dolarů (153 miliard korun), jsou vypláceny měsíčně a příští platba se očekávala v nadcházejícím týdnu. Trh s pojištěním v rámci systému Obamacare se podobného kroku již delší dobu očividně obával. Portál Politico poznamenal, že mnoho pojišťoven již z obav o ztrátu dotací zdražilo pojistky na nadcházející rok.

Témata:  Donald Trump USA zdravotnictví obamacare

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy