Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli korupci FIFA prohledala policie vilu na Sardinii

Italská policie
Italská policie
Foto: Pixabay

Řím - Italská policie oznámila, že v souvislosti s vyšetřování korupce v Mezinárodní fotbalové federaci prohledala luxusní vilu na Sardinii.

Tu měl využívat šéf katarské televizní společnosti beIN Media Násir Chelajfí, aby si vydobyl výhody u tehdejšího generálního sekretáře FIFA Jeromea Valckeho, který ve vile v hodnotě sedmi milionů eur několikrát pobýval. Oba od čtvrtka vyšetřují švýcarské úřady.

Valcke je podezřelý z toho, že přijal neoprávněné výhody v souvislosti s udělením mediálních práv pro některé země na světové šampionáty v letech 2018, 2022, 2026 a 2030. S posledními dvěma je v korupční kauze spjat i Chelajfí, jenž je zároveň prezidentem předního evropského klubu Paris St. Germain.

Aféra ve vedení FIFA odstartovala v květnu 2015. V rámci skandálu už byli obviněni bývalý předseda federace Sepp Blatter, Valcke a bývalý finanční ředitel Markus Kattner, kteří si měli během pěti let na odměnách vyplatit 80 milionů dolarů.

Obviněno bylo také několik zejména jihoamerických funkcionářů, především kvůli machinacím při prodeji vysílacích práv na světové a kontinentální šampionáty. Vyšetřováni jsou také organizátoři mistrovství světa z roku 2006 v Německu, mezi nimiž je i slavný Franz Beckenbauer.

Témata:  Itálie FIFA policie Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy