Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec izolace: Na ostrově Svatá Helena poprvé přistálo dopravní letadlo

British Airways, ilustrační fotografie
British Airways, ilustrační fotografie
Foto: britishairways.com

Jamestown - Na ostrově Svatá Helena v Atlantském oceánu dnes poprvé přistálo dopravní letadlo. Zahájilo tím pravidelné letecké spojení ostrova se zbytkem světa, dosud zajišťovaly spojení výhradně lodě.

Od nynějška bude na ostrov, vzdálený od nejbližší pevniny 1930 kilometrů, létat každou sobotu letadlo z Jihoafrické republiky.

Členitý ostrov o ploše 122 kilometrů čtverečních je britským zámořským územím a leží zhruba na půli cesty mezi Afrikou a Jižní Amerikou. Jeho dokonalá izolace z něj v minulosti činila bezpečné místo pro nepohodlné vězně - právě na Svaté Heleně skončil roku 1821 svou životní pouť Napoleon Bonaparte. Na začátku 20. století tam byly převezeny i tisíce Búrů z jižní Afriky.

Svatá Helena byla jedním z posledních míst planety dostupných jen po moři - lodě vyplouvající z Kapského Města rychlostí 28 kilometrů za hodinu potřebují na cestu pět dní. Zásobování každé tři týdny zjišťuje plavidlo královské pošty - převáží kromě lidí i potraviny, poštu či auta - zkrátka vše kromě pohonných hmot, které přepravují tankery.

Letiště, které ostrov přiblíží světu, se budovalo pět let a stálo 285 milionů liber (8,3 miliardy Kč). Výstavba trvala proti předpokladům déle, příčinou byly kromě jiného i potíže s vyhledáním dostatečně dlouhé a rovné plochy pro dráhu o délce 1950 metrů. Musela se kvůli ní snížit jedna hora a zasypat jedno údolí. Terén byl s pomocí sedmi milionů krychlových metrů zeminy vyvýšen o 100 metrů a dráha na severní straně končí na výběžku zvednutém 300 metrů nad oceánem.

Inaugurace se měla konat už loni, ale nakonec z ní sešlo. Zjistilo se totiž, že se nepočítalo s obtížnými klimatickými podmínkami, k nimž patří těžko předvídatelný vítr, který komplikuje přistání a start letadel. Zprovoznění letiště proto bylo odloženo na neurčito. Následoval rok výpočtů a testů a odborníci dospěli k závěru, že se budou muset používat menší letadla. Místo boeingů určených pro 120 pasažérů tak padla volba na embraery s kapacitou 70 lidí.

Dnes na dráze přistál první pravidelný spoj - letadlo z Johannesburgu, které na ostrov dorazilo po mezipřistání v namibijské metropoli Windhoeku. Pětidenní cesta se tak zredukovala na šest hodin.

I když zhruba 4000 obyvatel Svaté Heleny zprovoznění letiště vítá jako možnost k rozvoji cestovního ruchu, cena letenky se jim příliš nezamlouvá. Za cestu do Jihoafrické republiky je nutné zaplatit minimálně 804 liber (23.000 Kč), přičemž průměrná roční mzda na ostrově činí 7280 liber (211.000 Kč).Loni ostrov Svatá Helena vyhledalo 595 turistů.

Témata:  letectví a letadla Velká Británie Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy