Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden z vlků, kteří tekli z obory v Bavorsku, zřejmě zabil ovci

Zoo Bratislava, Vlk evropský
Zoo Bratislava, Vlk evropský
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mnichov - Jeden z vlků, kteří minulý týden uprchli z výběhu v německém Národním parku Bavorský les, zabil zřejmě na pastvě poblíž české hranice ovci. Patrně jde o tutéž šelmu, kterou spatřili svědci před týdnem na české straně Šumavy.

Šest z celkem devíti vlků uprchlo v noci na minulý pátek z výběhu ohrazeného vysokým plotem u Lundwigsthalu. Ve volné přírodě zůstávají tři. Jednoho srazil totiž krátce po útěku regionální vlak, další dva museli zaměstnanci národního parku po neúspěšném pokusu o odchyt zastřelit. Na pátrání po vlcích Němci spolupracují mimo jiné s českým Národním parkem Šumava.

Potrhanou a z velké části sežranou ovci našli majitelé na pastvině nedaleko obce Lohberg, která leží necelých deset kilometrů severozápadě od českého města Železná Ruda. Zvíře v noci na pátek potrhala "zřejmě velká šelma", uvedla policie. Zda šlo o jednoho z uprchlých vlků, ale podle ní zatím není jednoznačně prokázáno.

Podle ředitele Národního parku Bavorský les Franze Leibla není sice s konečnou platností jasné, že ovci zabil jeden z uprchlých vlků, je to ale pravděpodobné. Ovce se podle něj stala zřejmě obětí vlka, kterého před týdnem spatřili u Železné Rudy v české části Šumavy. Jedinec se pak z Česka vrátil zpět do Bavorska, dodal Leibl.

Domněnku podle ředitele národního parku podporuje fakt, že v Lohbergu před dvěma dny na vlka narazil náhodný svědek. Žena, která se vydala do přírody sportovat, podle něj šelmu zahnala tak, že o sebe bila svými turistickými hůlkami. Že nešlo o divokého vlka, ale o zvíře uniklé z obory, lze poznat podle toho, že se ke sportovkyni přiblížil, dodal ředitel německého parku. Jinak jsou totiž podle něj vlci zvířata plachá.

Témata:  vlci zvířata Šumava

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy