Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák prodloužil lhůtu pro stažení kurdských pešmergů od Kirkúku

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Irák o 24 hodin prodloužil lhůtu pro stažení kurdských jednotek z jejich pozic v oblasti města Kirkúk. Jeho bezprostřední okolí, které je bohaté na ropu, je nyní v rukou pešmergů, kteří oblast v roce 2014 pomáhaly osvobodit od bojovníků Islámského státu (IS).

Irácká vláda původně vyzvala kurdské jednotky, aby se do sobotní půlnoci stáhly ze svých pozic kolem Kirkúku, což ale pešmergové odmítli. Žádné násilné incidenty po vypršení ultimáta nebyly od Kirkúku hlášeny. Irák pak údajně lhůtu prodloužil.

"Prezident Fuád Masúm, prezident Masúd Barzání a vysocí představitelé Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK) se sejdou k jednání" dnes dopoledne, řekl agentuře AFP nejmenovaný vysoký kurdský představitel. Setkání se uskuteční v provincii Sulajmáníja, která se nachází východně od okresu Kirkúk, který je bohatý na ropu.

Bagdád požádal Kurdy, aby vrátili správu nad městem Kirkúk i celou stejnojmennou provincií centrální irácké vládě poté, co Kurdové v září uspořádali referendum o své nezávislosti. Podpořilo ji až 90 procent hlasujících.

Správa iráckého autonomního Kurdistánu tento týden oznámila, že vyslala do oblasti Kirkúku 6000 ozbrojených mužů jako posily v přípravě na možnou operaci irácké armády. Irácký premiér Hajdar Abádí ale předem vyloučil možnost použití síly proti Kurdům.

Témata:  Kurdové Irák EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy