Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuchaři přijdou o práci? Do restaurací vtrhli roboti, připraví pizzu či hamburger

Restaurace, ilustrační fotografie
Restaurace, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

New York - Nejběžnějším obrázkem toho, jak automatika mění každodenní život, jsou patrně vozidla bez řidiče. Roboti si ale v rámci čtvrté průmyslové revoluce už nacházejí cestu také do restaurací. Píše o tom list The Wall Street Journal.

A na rozdíl od zaníceně přetřásaného nástupu samořiditených vozidel je většina z inovací restauračního podnikání buď už v provozu, anebo do něj bude uvedena v nejbližší době. "Chceme to přiblížit zážitku v restauraci do takové míry, jak bude možné," řekl výkonný šéf Zume Pizza Aaron Butkus o technologii ve výhradně rozvážkovém podniku v Mountain View v Kalifornii.

Butkus, který svého času připravoval pizzu ručně v Brooklynu, nyní řídí kuchyňský personál složený z 18 lidí a čtyř robotů. Celý podnik Zume má 130 zaměstnanců a dokáže vychrlit více než 370 koláčů pizzy za hodinu.

Zatímco objem americké výroby poklesl, sektor služeb zaznamenal nárůst a stal se z něj pilíř ekonomiky. Zaměstnává zhruba 12 milionů šéfkuchařů, kuchařů, číšníků a dalších zaměstnanců spojených s přípravou jídla a obsluhou, jak vyplývá ze statistik Úřadu práce.

Ale automatizace stravovacích služeb by mohla brzy vahadla ekonomiky opět vychýlit úměrně tomu, jak v pohostinství zůstává méně zaměstnanců na složitější úkoly - a jednodušší úkony v restauracích přecházejí na roboty a pokročilý software.

"Pokud za kuchaře v kuchyni restaurace platíte 100.000 dolarů (zhruba 2,2 milionu korun) a provoz robotů vás za stejnou dobu a objem práce stojí 50.000 dolarů, pak je i firmám ze staré školy jasné, že jde o radikální rozdíl," řekl Vishal Harpalani, zakladatel společnosti Automation Ventures, která investovala do začínající firmy Otto Robotics pracující na automatizaci jídelního průmyslu.

Další firmy, jako je Momentum Machines, samy staví roboty - nyní například plně automatizovaného robota schopného připravit celý hamburger. Dishcraft Robotics Inc. automatizuje mytí nádobí v komerčních kuchyních. Fiema Cafe X má robota-baristu, který servíruje cappuccino v nákupním středisku v San Francisku.

Podle expertů může automatizace nakonec prospět zákazníkům v podobě poklesu cen. "Nyní stojí celé jídlo 20 dolarů, ovšem cena může klesnout na pět dolarů, jakmile bude všechno zautomatizované," tvrdí Harpalani.

Témata:  Roboti restaurace ekonomika pizza

Související

Aktuálně se děje

11:50

Leoš Mareš terčem Jana Krause. Schytal to za vizáž i pěvecké výkony

Do výročního dílu Show Jana Krause k dvaceti letům pořadu na televizní obrazovce přijal pozvání i Leoš Mareš. A je otázkou, zdali toho zpětně nelituje. Kraus, který nikdy neměl problém říkat věci narovinu, se do něj opřel hned několikrát. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Anders Behring Breivik už nechce sedět ve vězení. Masový vrah chce na svobodu

Anders Behring Breivik už nechce sedět ve vězení. Masový vrah chce na svobodu

Norský masový vrah Anders Behring Breivik, který v roce 2011 při bombovém útoku a střelbě zabil 77 lidí, stanul v úterý před soudem, aby podruhé požádal o podmínečné propuštění. Breivik si odpykává trest odnětí svobody na 21 let, což je maximální možný trest v Norsku. Podle norského práva má však po deseti letech vězení nárok na slyšení o podmínečném propuštění.