reklama

Hroši jsou na seznamu ohrožených druhů. V subsaharské Africe jich žije odhadem 113.000 až 150.000. V Kongu už byla kdysi početná hroší populace vyhubena kvůli poptávce po jejich zubech a mase. A pod značným tlakem jsou také populace hrochů v Tanzanii a Ugandě, odkud pocházejí tři čtvrtiny vyvážených hroších produktů.

Poptávka po hroších zubech prudce stoupla, když byl v roce 1989 vyhlášen zákaz mezinárodního obchodu se slonovinou. Úměrně tomu, jak sílí snahy na ochranu slonů před pytláctvím a zostřují se opatření proti obchodu se slonovinou, se mnozí obávají, že se méně chránění hroši stanou novou obětí neustálé poprávky po africkém "bílém zlatě".

Hroši patří mezi nejnebezpečnější zvířata v Africe, kde ročně zabijí zhruba 3000 lidí. Jsou krajně agresivní a teritoriální, mají ostré zuby a průměrně váží 1,4 tuny. Vzhledem k rostoucímu počtu lidí a sílící konkurenci v boji o skrovné zdroje se hroši čím dál tím častěji dostávají do kontaktu s lidmi.

Obchod s hrošími zuby je legální a regulovaný. Vědci ale přišli na to, že deklarované množství hroších zubů dovezených do Hongkongu se "podstatně liší" od množství uvedeného v oficiálním vývozu z Tanzanie a Ugandy.

Zjištěný rozdíl činil zhruba 14 tun, což odpovídá asi 2700 zabitým hrochům, tedy dvěma procentům světové populace. Autoři studie Alexandra Anderssonová a Luke Gibson vyzvali Hongkong, aby pečlivěji kontroloval dovozní povolení.