Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež nepřímo kritizoval USA kvůli odstoupení od klimatické dohody

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Papež František měl dnes projev v římském sídle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Před ministry zemědělství a diplomaty zemí G7 nepřímo kritizoval Spojené státy za odstoupení od klimatické dohody.

"Důsledky změn klimatu pozorujeme každý den," řekl papež. "Díky vědeckému poznání víme, jak tento problém řešit. Mezinárodní společenství k tomu vypracovalo i právní rámec, například pařížskou dohodu, z níž bohužel někteří vystoupili," dodal.

Z pařížské dohody, která si klade za cíl snížit emise spojované s nárůstem teploty a kterou podepsalo 195 smluvních stran, vystoupily pouze Spojené státy.

Americký prezident Donald Trump tento krok oznámil v červnu, krátce po setkání s papežem, který dohodu silně podporuje. Trumpovo rozhodnutí tehdy jeden z představitelů církevního státu označil za "políček vyťatý do tváře" papeže i Vatikánu.

Témata:  Papež František Vatikán Donald Trump USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy