reklama

Pokud podle něj čeští voliči podpoří neústupné protievropské kandidáty a připojí se k polským a maďarským euroskeptikům, poškodí to snahy EU zachovat zdání politické soudržnosti.

Rozhodné vítězství Andreje Babiše a jeho populistické strany by znamenalo obrat ve vztazích České republiky s Bruselem, soudí komentátor Siegfried Mortkowitz. Češi by se ocitli na periferii bloku, který se se stále větší pravděpodobností rozdělí na prvořadé a druhořadé členy.

Jestliže sociální demokraté dopadnou ve volbách špatně - například pod hranicí 15 procent - může být výsledek pro Brusel zvlášť varující. Pokud totiž sociální demokracie neuspěje, odpovědný bude (volební lídr ČSSD Lubomír) Zaorálek. Ministr vnitra Milan Chovanec se pak může připojit k vládě Andreje Babiše, posunout svou stranu více doprava a vytvořit v kabinetu hrozivou protievropskou alianci, míní Mortkowitz.

Nejpravděpodobnější scénář je podle komentáře takový, že Chovanec bude souhlasit se zapojením do vlády vedené Babišem, možná je i menšinová koalice s tichou podporou strany Tomia Okamury. Špatná zpráva pro Brusel je, že i v nepravděpodobném případě, kdy se Babiš premiérem nestane, jeho všemocný vliv ve straně bude znamenat, že EU musí s tímto miliardářem tak či onak počítat, konstatuje autor.

Osobou Andreje Babiše se dnes zabývá i list The Washington Post, který pravděpodobného vítěze voleb označuje za "polarizujícího miliardáře, který v hlavním městě slibuje vyčistit politickou žumpu, řídit stát jako firmu a držet stranou muslimské přistěhovalce".