Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda Svobodných Strache: Jsme připraveni jednat o koalici, chceme ministerstvo vnitra

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Šéf rakouské Svobodné strany Rakouska (FPÖ) je připraven vyjednávat o koalici. Strana, kterou odpůrci označují za pravicově populistickou, skončila v parlamentních volbách na třetím místě.

Heinz-Christian Strache zdůraznil, že jeho strana se hlásí k odpovědnosti na základě důvěry, kterou dostali od voličů. Lidé hlasovali pro změnu a FPÖ se chce s tímto "obtížným úkolem" vypořádat. "My na změně trváme," řekl Strache, jehož straně pozorovatelé v Rakousku předvídají roli menšího koaličního partnera vítězné Rakouské lidové strany (ÖVP).

"Před nikým si nebudeme klekat," ujistil také politik, kterého dnes ještě čeká přijetí u prezidenta Alexandera Van der Bellena.

Obecně Svobodní nikam nespěchají. "Ve stresu ať jsou ostatní," řekl šéf rakouských národovců a dodal, že jemu jde o obsah, například ochranu rakouských hranic, snížení daňové zátěže lidí nebo prosazování přímé demokracie podle švýcarského vzoru. Strache také potvrdil, že jeho "strana bezpečnosti" má jako podmínku vstupu do koalice získání postu ministra vnitra.

Dále předseda FPÖ připustil, že "částečně" by upřednostňoval koalici s ÖVP před sociálními demokraty (SPÖ) nynějšího kancléře Christiana Kerna. Poukázal i na to, že v SPÖ nadále platí stranické usnesení, které spolupráci s FPÖ na spolkové úrovni vylučuje. Kromě toho Kern v předvolební kampani slíbil, že v případě umístění na druhém místě odejde do opozice, připomněl

Šéf lidovců, dosavadní ministr zahraničí Kurz, mezitím v rozhovoru s deníkem Kleine Zeitung řekl, že by chtěl mít vládu se stabilní většinou do Vánoc.

Témata:  Rakousko Svobodná strana Rakouska

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy