reklama

Naopak nejmenším rozdílem v ohodnocení práce mužů a žen se může pochlubit Itálie, kde ženy pobírají jen o 5,5 procenta menší mzdu než muži. Vyplývá to z dnes zveřejněné studie evropského statistického úřadu Eurostat.

Studie nesrovnávala mzdy a platy žen a mužů na stejných pozicích, ale pouze hodinové mzdy mužů a žen v roce 2015. Rozdíly se tedy prý dají částečně vysvětlit "individuálními charakteristikami". Mezi ně patří zkušenost, stupeň vzdělání a fakt, že muži častěji volí lépe placené sektory a profese. Rozdíly tedy souvisejí s kulturními, právními, sociálními a ekonomickými odlišnostmi, které dalece přesahují otázku "za stejnou práci stejný plat", uvádí studie.

Mezi manažery představuje rozdíl v platech 28 procent. Muž manažer si za hodinu přijde na 31,96 eura (822 Kč), zatímco jeho ženská kolegyně dosáhne pouze na 22,82 eura. V EU tvoří ženy jen třetinu všech manažerů, v České republice je to dokonce pouze čtvrtina. Nejvíce žen manažerek najdeme v Lotyšsku, je jich 47 procent.

Nejmenší rozdíly mezi muži a ženami zaznamenala studie v hůře placených profesích jako je administrativa, služby a prodej. Zde vydělávají ženy pouze o osm procent méně než jejich mužští kolegové.