Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé strany se už připravují na přítomnost poslanců AfD v parlamentu

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Německé parlamentní strany se připravují na to, že s nimi v zákonodárném sboru bude i protestní Alternativa pro Německo (AfD). Řeší se například, jak reagovat na provokace populistů. Lze očekávat, že debata celkově zhrubne.

"Politický Berlín hledá způsob, jak zacházet s AfD, s tímto novým fenoménem. Je to pravicově populistická až pravicově extremistická strana a pro zacházení s ní neexistuje za dobu spolkové republiky historické srovnání," říká sociální demokrat a člen institutu Das Progressive Zentrum (Progresivní centrum) Fedor Ruhose, který nedávno zpracoval analýzu toho, jak se poslanci AfD chovají v jednotlivých zemských sněmech. Protiimigrační strana je už zastoupena ve 14 ze 16 zemských parlamentů.

Ruhose v analýze upozorňuje třeba na to, že zákonodárci za AfD často nemají zájem o skutečnou debatu se svými politickými protivníky, ale svá vystoupení v zemských parlamentech zaměřují především na vlastní příznivce. "Využívají parlamentu a myslí při tom už na facebook, na to, jaký vzkaz přesně mířený na jejich cílovou skupinu mohou svým vystoupením poslat," míní Ruhose.

Řada pozorovatelů se podle Ruhose domnívala, že AfD svou tvrdou volební rétoriku po vstupu do parlamentů změní. "To se nedá pozorovat. Spíše lze sledovat, že se rétorika ještě přiostřila," je přesvědčen. Strana podle něj do značné míry žije z provokací a následných naštvaných reakcí politiků ostatních stran, tedy onoho establishmentu, vůči němuž se AfD vymezuje.

"Je třeba se podívat na to, jestli s každou reakcí na provokaci nezvyšujeme její význam," říká Ruhose, podle něhož si ostatní strany musí dávat pozor, aby svým chováním nehrály AfD do karet. Politikům tradičních stran doporučuje spíše koncentraci na věcnou debatu a demaskování obsahu prohlášení členů AfD. Konkrétně mluví třeba o možnosti upozornit na to, že strana, která se prezentuje jako představitelka veškerého lidu, nemá jasnou představu o důchodové politice a otevřeně to dává najevo.

Důležitá role připadne zejména příštímu předsedovi Spolkového sněmu Wolfgangu Schäublemu (CDU), který bude muset být schopen poslance při případných excesech umravnit. Určité zhrubnutí politické debaty v parlamentu ale každopádně Ruhose očekává.

Témata:  Německo AfD

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy