Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU bude jednat o evropské integraci i brexitu

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - V Bruselu dnes začal druhý den summitu. Na programu je debata o "Agendě lídrů", tedy o plánu šéfa Evropské rady Donalda Tuska, jak mají vypadat další jednání o evropské integraci. Pak se bude řešit brexit.

Tuskova agenda je jakýmsi jízdním řádem vrcholných schůzek EU do léta 2019 doplněná o kuchařku postupů, které by měly pomoci šéfům států a vlád překonat dlouhodobě zablokované spory u klíčových témat. Tusk přitom zdůrazňuje potřebu udržení jednoty 27 zemí Evropské unie a to, aby tato jednota nebyla výmluvou pro stagnaci.

Po dnešní snídani se nejspíš jednota 27 zemí ukáže v praxi. Jejich zástupci budou totiž probírat vývoj rozhovorů o brexitu. Už dopředu je zjevná jejich shoda na tom, že vyjednávání o podobě rozvodu nepokročila dostatečně na to, aby unijní vyjednavač Michel Barnier mohl dostat zelenou k začátku rokování o budoucí podobě vztahů unie s Británií.

"Stále jsme v jakési kleci," poznamenala při příchodu litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová o stávajícím stavu brexitových rozhovorů. Ani pět vyjednávacích kol nestačilo stranám k definitivní shodě v otázce, jak zachovat práva občanů EU v Británii po jejím odchodu z evropského bloku a jak bude vypadat vyrovnání finančních závazků, které na sebe Britové v EU vzali - a jaké přesně závazky to vůbec jsou.

Témata:  EU Donald Tusk Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy