Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistán buduje na hranici s Afghánistánem masivní plot, v noci bude osvícený

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Pákistán buduje podél hranic s Afghánistánem dvojici drátěných plotů vysokých tři metry a opatřených ostnatým drátem. Bariéra má zamezit vpádům islamistů z afghánského území. Kábul s plánem sousední země nesouhlasí.

Pákistán a Afghánistán spolu sdílí 2430 kilometrů dlouhou hranici, jež bývá označována jako Durandova linie. Vytyčili ji Britové v roce 1893 a Afghánistán s ní od počátku nesouhlasí, protože kvůli ní přišel o paštunská území západně od řeky Indus.

Pákistánská armáda odhaduje, že projekt přijde na 56 miliard pákistánských rupií (bezmála 19 miliard Kč). Počítá také s vybudováním 750 hraničních pevnůstek a rozmísťuje radarové senzory detekující pohyb přes hranici. Díky solárním panelům bude plot v noci osvícený. K monitorování hranic Pákistánci používají i drony.

"(Plot) je zásadní změna. Jde o epochální zvrat v řízení ochrany hranic," uvedl tento týden při prezentaci pro zahraniční média velící důstojník pro oblast Jižního Vazíristánu, jedné ze správních oblastí Federálně spravovaných kmenových území (FATA).

Za hranicí ovšem pákistánský plán vzbouzí kritiku. Guláb Mangal, guvernér východoafghánské provincie Nangarhár, agentuře Reuters řekl, že ohrazení vyvolá mezi sousedícími zeměmi "více nenávisti a nesnášenlivosti" a nepomůže ani jedné z nich. "Plot bezpochyby přivodí lidem na obou stranách hranice nemálo problémů. Tyto kmeny nemůže rozdělit žádná zeď nebo plot," rozvedl. "Naléhavě kmeny vyzývám, aby se proti tomu postavily," dodal.

Pákistán přičítá vinu za řadu útoků, k nimž na jeho území v poslední době došlo, radikálům z pákistánského hnutí Tálibán se základnami na afghánském území.

Témata:  Pákistán Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.