reklama

Duda a Kaczyński mají dnes absolvovat další kolo rozhovorů o zákonech, které prezident vetoval a pak navrhl v nové podobě, ale ke kompromisu je zřejmě ještě daleko. Romaszewská si dnes postěžovala, že PiS nevychází vstříc prezidentovým zásadním požadavkům.

"Nevím, zda Jaroslaw Kaczyński nepřestal být demokratem (...) Jarek (Kaczyński) si myslí, že je třeba všechno popadnout a držet v hrsti a že pak bude vše dobré. Ale já si myslím, že pak určitě bude velmi špatně," prohlásila v rozhlasové stanici Radio Zet Romaszewská, která si vydobyla respekt svou opozicí vůči komunistickému režimu.

Duda před časem připustil, že sporné zákony o nejvyšším soudu a o soudcovské radě se rozhodl vetovat právě pod vlivem své poradkyně. Po prázdninách předložil parlamentu vlastní návrhy vzpomínaných zákonů - ty ale úpravy PiS podle Romaszewské vracejí do původního, nepřijatelného stavu. "Ale prezident nepřipustí, aby soudce vybírala jedna strana - či spíše ministr spravedlnosti a generální prokurátor," prohlásila.

V Polsku je ze zákona ministr spravedlnosti současně generálním prokurátorem. Nyní tyto funkce zastává Zbigniew Ziobro, považovaný za Dudova rivala. Romaszewská v rozhlase tvrdila, že ji nejde o uspokojení prezidenta, ale o to, aby Polsko mělo pořádné soudy.

Opoziční Občanská platforma dnes požádala ministra pro koordinaci tajných služeb Mariusze Kamińského, aby objasnil podezření listu Gazeta Wyborcza, že předsedkyně ústavního soudu a její zástupce, dosazení PiS, Julia Przylembská a Mariusz Muszyński, jsou prý řízeni tajnými službami, kteří jejich prostřednictvím ovládají ústavní soud.