Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá CDU/CSU, FDP a Zelení poprvé jednají o vládě

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - K prvnímu společnému jednání o nové německé vládě se v Berlíně odpoledne sešli představitelé CDU/CSU, Svobodné demokratické strany (FDP) a Zelených. Zatím je podle kancléřky Angely Merkelové (CDU) u všech potenciálních partnerů vidět připravenost hledat řešení.

Dnešního předběžného rozhovoru se účastní na 50 politiků. Trvat má několik hodin, celé sondovací rozhovory několik týdnů.

Trojice politických uskupení se v týdnu setkala na několika bilaterálních jednáních, dnes zasedá poprvé společně. "Dá se říci, že teď začínáme," poznamenala Merkelová.

Předběžné rozhovory, které si strany zatím naplánovaly do 2. listopadu, podle ní ukážou, jestli je možné sblížit odlišné názory jednotlivých stran tak, aby se dalo přistoupit k samotným koaličním jednáním. Ta už by se zabývala konkrétní podobou koaliční smlouvy.

Otevřený přístup k rozhovorům dala dnes najevo také volební lídryně Zelených Katrin Göringová-Eckardtová, podle níž nová vláda musí bojovat proti klimatickým změnám a dětské chudobě. Výsledek jednání má ale zatím za nejistý. Šéf liberální FDP Christian Lindner čtveřici stran přirovnal k čtyřlístku, který by mohl Německu přinést štěstí. Zároveň ale poukázal na to, jak jsou v přírodě takové čtyřlístky vzácné.

Vznik nezvyklé koalice, která na spolkové úrovni ještě nikdy nevládla, mohou zkomplikovat především programové neshody mezi Zelenými na jedné straně a CSU a FDP na straně druhé, například v otázkách uprchlické, energetické nebo evropské politiky. Aby se je podařilo překonat, stanovily si strany 12 tematických oblastí, které chtějí postupně diskutovat. Jsou mezi nimi například finance, Evropa, životní prostředí, migrace a integrace, vzdělávání, práce a sociální otázky či rodina.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.