Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko sleduje české volby: Koaliční jednání budou složitá

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Českou republiku s ohledem na výsledek parlamentních voleb čekají obtížná jednání o vládní koalici, která těžko bude vykazovat nějaké proevropské znaky.

Dnes to napsala rakouská agentura APA, která označila jednociferný zisk hlasů dosud vládní sociálnědemokratické ČSSD za debakl. Za jasného poraženého označila agentura vedle ČSSD také TOP 09.

"České volby vyslaly do zahraničí, především směrem k EU, jasný signál. Z hlasování vzešly posílené ty strany, které nechtějí běžence, uprchlické kvóty a ani euro," napsala APA. Ta připomněla, že předseda krajně pravicové SPD česko-japonský podnikatel Tomio Okamura chce navíc po vzoru Spojeného království uspořádat referendum o české budoucnosti v EU.

Vítězství hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše APA považuje za očekávatelné, neboť to předpokládaly předvolební průzkumy. Jako naopak překvapivé hodnotí rakouská tisková kancelář úspěch Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury. Tuto stranu, která podle všeho skončila třetí, označila APA jako populistickou a protiislámskou.

"Česko zaplavila modrá cunami," napsala v komentáři APA s odkazem na barvu vítězného hnutí ANO. "ANO dokázalo těžit z účasti ve vládě a podařilo se mu dobře prodat úspěchy kabinetu," dodala agentura s tím, že Babiš je nyní posílen a může se stát premiérem, ačkoli ho krátce před volbami policie obvinila v souvislosti s dotacemi EU.

Témata:  volby Rakousko volby 2017

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy