Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko jde proti EU. Chtějí stejnou kvalitu za stejnou značku

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel – Konec potravinám stejné značky ale jiné kvality v různých zemích Evropské unie chce učinit Česká republika. Připraví proto další a podrobnější podklady pro diskusi o potravinářských výrobcích, které jsou prodávány v různých zemích EU pod stejnou značkou a které mají jiné složení nebo kvalitu. Český ministr se kvůli tématu sešel také s českou eurokomisařkou Věrou Jourovou, do jejíž náplně práce patří i ochrana spotřebitele.

Téma dnes na jednání ministrů zemědělství evropské osmadvacítky otevřel český zástupce Marian Jurečka. „My to vnímáme jako velký handicap minimálně pro všechny spotřebitele v celé východní a střední Evropě. Ale zároveň jako nerovné podmínky na vnitřním trhu," vysvětloval ministr v Bruselu novinářům.

Podobně to vidí také jeho kolegové z dalších zemí visegrádské skupiny (V4). Česko dnes věc otevřelo ve snaze najít legislativní kroky, které podobnou praxi v budoucnu znemožní. Výrobky nesoucí stejný název, bez ohledu na region nebo určitou zemi, by měly mít podle názoru české strany stejnou kvalitu pro každého spotřebitele.

Jednoduché to ale zřejmě nebude, podle Jurečky toto téma není zajímavé pro všechny státy osmadvacítky. „Musím říci, že především ze strany původní evropské patnáctky toto téma není vnímáno jako téma k řešení," připustil. Eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis však dal dnes podle Jurečky najevo ochotu o problematice dál debatovat.

Dnes český postoj výrazně podpořilo Slovensko, které jako předsednická země EU v druhé polovině letošního roku podle Jurečky počítá s návratem tématu na ministerská jednání

Praha má proto předložit podrobnější analýzy. Jurečka dnes ukázal svým kolegům například údaje o margarínu, v němž je v ČR obsah tuku 60 a v Německu 70 procent, nebo masovou konzervu, v níž je přes shodný obal v Česku hlavní složkou drůbeží maso, ale v Německu maso vepřové. Zároveň poukázal na to, že právě v sousedním Německu jsou mnohdy kvalitnější potravinářské výrobky dokonce levnější než ty nabízené v českých obchodech pod stejnou značkou, ale v horší kvalitě.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila průzkum, který ukázal, že podobnou praxi odmítá 88 procent českých spotřebitelů. Firmy se často brání argumentem o odlišných preferencích zákazníků v jednotlivých zemích, to ale odmítlo 77 procent dotázaných.

Témata:  Marian Jurečka potraviny

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy