Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ke břehům Japonska se blíží tajfun, desetitisíce lidí čeká evakuace

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Desetitisícům lidí po celém Japonsku dostaly dnes doporučení k evakuaci, stovky letů byly zrušeny a vlakové spoje byly narušeny kvůli blížícímu se tajfunu Lan.

Tajfun, jehož sílu dnes japonská meteorologická služba (JMA) označila čtvrtým z pěti stupňů, se blíží k Japonsku od jihu rychlostí 40 kilometrů v hodině a podle očekávání udeří v pondělí v oblasti kolem Tokia, informovala agentura Reuters.

Nejmenovaný představitel JMA na dnešní tiskové konferenci řekl, že Lan, zřejmě mírně zeslábl, stále je to ale silná bouře, která může zasáhnout části Japonska v podobě srážek přes 80 mm za hodinu. "Udeří jako silný tajfun," prohlásil.

Vítr a déšť budou s postupem noci sílit, varoval meteorolog, takže je nezbytné učinit preventivní opatření co možná nejdříve, pokud možno před nástupem tmy.

Agentura JMA vydala varování před silným deštěm a záplavami pro tichomořskou oblast Japonska včetně Tokia a okolí. Více než 70.000 domácnostem v různých částech země byla doporučena evakuace, více než 5000 pak byla přímo nařízena, oznámila televize NHK.

Témata:  Japonsko Tajfun

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy