Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský premiér Abe získal silnější mandát, chce se zaměřit na hrozbu ze strany KLDR

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonský premiér Šinzó Abe uspořádal po nedělních parlamentních volbách tiskovou konferenci. Hodlá se zaměřit na řešení dvou největších krizí, jimiž jeho země čelí, a to na vojenskou hrozbu ze strany KLDR a na stárnutí populace.

Premiérova Liberálnědemokratická strana (LDP) podle neoficiálních výsledků ve volbách přesvědčivě zvítězila. Má zatím 280 ze 465 parlamentních křesel a její koaliční spojenec, Strana spravedlnosti a čistoty (Komeitó), 29 mandátů. Abe vyhlásil předčasné volby v září, aby si nechal potvrdit mandát v době, kdy jeho strana čelí několika skandálům.

Dnes na tiskové konferenci řekl, že hodlá s budoucí vládou prosazovat "důraznou diplomacii" a tlačit na KLDR, aby zastavila vývoj raket a jaderných zbraní. O KLDR hodlá "podrobně" jednat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který bude v Japonsku na návštěvě v listopadu.

Abé také slíbil, že se hodlá zabývat výzvou, kterou představuje demografický vývoj, dále bude prosazovat investice do vzdělání a penzijní reformu.

Témata:  Japonsko Šinzó Abe Severní Korea

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy