reklama

Ačkoli zkratka názvu jeho strany znamená přitakání, vítězem se Babiš stal díky mnoha NE. 

Babišova "ne" jsou ne imigraci, ne uprchlíkům, ne euru a ne korupci. Jeho volební základna se dá charakterizovat tím, že neříká "ani ano, ani ne". Celá Evropa se obrací doprava a Českou republiku, po vítězství krajní pravice v Polsku a Maďarsku, tento trend zastihl nyní.

Babiš není podle komentáře ani mimořádný nacionalista, ani příznivec vystoupení ČR z EU, ani reformista.

ČR se nachází mezi bohatým Západem a konzervativním Východem a Babiš dokázal ve volbách vytěžit jak z ekonomických ambicí, tak z politické strnulosti.

V ČR nepochybně volbami posílila pravice, ale poměřit její dosah je zatím těžké. Podpora Babišovi ochladla i na pravici politického pole kvůli jeho skandálu s dotacemi.

Volbou Andreje Babiše se Česko podle protestní Alternativy pro Německo (AfD) řadí mezi státy, které se brání proti bruselské politice přerozdělování uprchlíků. Šéf hnutí ANO podle německé parlamentní strany porozuměl obavám svého lidu.

"Gratulujeme panu Babišovi k jeho skvělému vítězství v České republice," napsal dnes v tiskové zprávě šéf frakce AfD ve Spolkovém sněmu Alexander Gauland. Předseda hnutí ANO, které v českých volbách jasně zvítězilo, podle něj na obavy a problémy svého lidu dokázal reagovat správnými návrhy řešení.