Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán připomněl povstání v Budapešti. V pr jevu tvrdě vystoupil proti migraci

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť – Šéf maďarské vlády Viktor Orbán dnes připomněl protikomunistické povstání v Budapešti v roce 1956, po jehož rozdrcení sovětskými tanky statisíce Maďarů uprchly na Západ. Při té příležitosti zopakoval svůj negativní postoj k přebírání migrantů.

V projevu Orbán hovořil o boji proti sovětské nadvládě i o obraně před migrační vlnou, valící se do Evropy. „Pokud jsou svoboda a národní nezávislost ztraceny, zbýváme ještě my," řekl. Komunismus i globalizace spolu s migrací podle něj hrozí zničením maďarské historie a kultury. Ale maďarskou touhu po svobodě nelze podle premiéra potlačit. Zatímco komunisté se snažili udělat z Maďarů "homo sovieticus", silám globalizace jde o "homo brusselicus", tvrdil.

Premiér podle agentury DPA vlnu milionů migrantů označil za dílo záhadné finanční síly, která je přiměla k invazi do Evropy, aby ji přeměnili ve „smíšený kontinent". V srdci tohoto zápasu o osud kontinentu je podle Orbána coby „zóna bez migrantů" východní část střední Evropy, odmítající kvóty na přerozdělování uprchlíků.

Nejmenoval amerického miliardáře George Sorose, jehož nadace přispívá i organizacím pomáhajícím uprchlíkům, jeho vláda ale nyní pořádá dotazníkovou kampaň, ve které mají občané odpovědět na otázky ohledně údajného Sorosova plánu zaplavit Evropu uprchlíky z Asie a Afriky, aby zničili „křesťanskou a národní identitu" evropských národů.

Maďarský politik prohlásil, že západní Evropa možná maďarské povstání obdivovala, ale Maďary nechápala. „Nedokázali pochopit, že trváme na naší kultuře a způsobu života až do konce, že nechceme se s nikým smísit v tavícím kotlíku. Chceme, aby respektovali, kdo a co jsme," prohlásil podle agentury MTI a dodal, že Maďarům coby „statečnému a bojujícímu národu" nerozumí ani současný Brusel, protože "ani nemůže rozumět Maďarsku".

Evropa podle premiéra vykolejila a míří do slepé uličky a mnoho členských států Evropské unie se stalo „rukojmími říše finančního spekulanta". Zatímco v minulém století potíže vytvářeli říše chřestící zbraněmi, současná impéria vznikají ve stínu globalizace. Nemají jasné hranice, ale síť médií a desítky tisíc placených pracovníků, kteří jim slouží. „Jednají rychle, jsou silní a brutální," tvrdil premiér a varoval, že „vše, co považujeme za maďarský způsob života, je opět ohroženo".

Proto je podle Orbána znovu nutný podobný obrat, jaký po pádu komunismu zajistil svobodu. „Chceme bezpečnou, spravedlivou, občanskou, křesťanskou a svobodnou Evropu," prohlásil. Všechny volby v Evropě jsou nyní podle něj klíčové, protože se rozhoduje o tom, zda si lidé vezmou zpět rozhodování o národních záležitostech, anebo kontrolu přenechají evropským byrokratům, úzce spjatým s podnikatelskými elitami. „Dokud Brusel nevrátí (státům jejich) suverenitu, kormidlo Evropy se nemůže otočit správným směrem," dodal.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU George Soros

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy