reklama

V těchto oblastech je míra dětských sňatků nejvyšší na světě - více než třetina místních dívek se vdává před svými 18. narozeninami, v šesti zemích dokonce více než polovina. Informovala o tom agentura Reuters.

Za dětský sňatek se považuje takový, kde alespoň jedna strana nedosáhla věku 18 let. Podle Světové banky (SB) se každý den na světě provdá 20.000 neplnoletých žen. Tato praxe podle organizace narušuje snahy na omezení chudoby a má negativní dopady na zdraví žen a dětí, vzdělávání a eventuální příjmy.

Jednání v Dakaru bylo prvním svého druhu. Zúčastnili se ho vládní představitelé, zástupci občanské společnosti či náboženských skupin z 27 zemí. "Pro odstranění dětských sňatků je potřeba hnutí. Doufáme, že tato schůzka položí jeho základy," poznamenala Françoise Moudoutheová z organizace Girls not Brides. 

V regionu je oddávání dospívajících dívek hluboce zakořeněným jevem v důsledku chudoby, společenské nejistoty a náboženských zvyklostí. "Nelituji toho. Její svatba v nízkém věku zachránila naši čest," řekla televizi Al-Džazíra žena v Senegalu, která provdala svou dvanáctiletou dceru za muže ve věku dívčina otce. Je to prý lepší, než vypořádávat se s hanbou, kterou představuje neúmyslné zplození nemanželského dítěte.

S vymýcením dětských sňatků do roku 2030 počítá program Cílů udržitelného rozvoje OSN. Dětský fond OSN (UNICEF) ale dnes uvedl, že za současného trendu nezmizí dětské sňatky ze západní a centrální Afriky ani za 100 let.