Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané zvažují sankce proti Barmě kvůli situaci Rohingů

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy zvažují sankce proti buddhistické Barmě kvůli jejímu přístupu k Rohingů. Příslušníkům muslimské menšiny barmské úřady odmítají udělit občanství, omezují jejich svobody a neuznávají je jako etnikum.

Už před týdnem šéf americké diplomacie Rex Tillerson prohlásil, že Washington za represe vůči Rohingům považuje odpovědné barmské vojenské činitele, nesdělil ale, zda proti armádním předákům USA podniknou nějaké kroky.

"Vyjadřujeme nejhlubší obavy z nynějšího dění v barmském Arakanském státě a z toho, že pokračují násilnosti proti Rohingům a dalším komunitám a jejich traumatizování," sdělilo dnes americké ministerstvo zahraničí v prohlášení. "Je nezbytné, aby každý člověk či subjekt odpovědný za zvěrstva nesl odpovědnost," dodalo.

Muslimští Rohingové čelí v buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminaci. Barmské úřady je považují za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně.

Barmská armáda zahájila nejnovější tažení proti Rohingům poté, co rohingští povstalci 25. srpna zaútočili na desítky policejních a vojenských stanovišť v Arakanském státě. Podle aktuální bilance OSN uprchlo od tohoto data do Bangladéše 603.000 Rohingů, z toho polovinu tvoří děti. Připojili se k více než 300.000 rohingským běžencům, kteří tam žili již dříve.

Témata:  Barma USA Rohingové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy