Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie chce s Británií uzavřít férovou dohodu, říká Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes řekl, že Evropská unie chce s Londýnem uzavřít férovou dohodu o brexitu. Ti, kteří usilují o odchod z evropského bloku bez dohody, nemají v Evropské komisi přátele.

"Chtěl bych říct, že (Evropská) komise nevyjednává v nepřátelském duchu. Chceme dohodu. Ti, kteří dohodu nechtějí, nemají v komisi přátele. Chceme férovou dohodu," řekl Juncker na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Evropský parlament dnes ve Štrasburku zahájil jednací den debatou o závěrech summitu EU z minulého týdne, na kterém šéfové států a vlád EU jednali mimo jiné právě o pokrocích v brexitových rozhovorech s Londýnem.

Podle Donalda Tuska je nyní zcela na Britech, jak jednání o jejich vystoupení z evropského bloku dopadnou, zda bude na jejich konci "dobrá dohoda, žádná dohoda či žádný brexit". Tusk rovněž vyzval k jednotě evropské sedmadvacítky tváří v tvář britskému odchodu.

Nedostatečný pokrok při rokování o brexitu kritizoval například předseda nejsilnější frakce v parlamentu, Evropské lidové strany, Manfred Weber. Ti, kteří v Británii prosazují opuštění unie, podle něj nemají pro budoucnost své země žádný plán.

Británie by měla Evropskou unii opustit v březnu 2019 a brexitové rozhovory se zatím týkají podmínek tohoto odchodu, mimo jiné zachování práv unijních občanů, situace na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem a vyrovnání britských finančních závazků vůči zbytku EU.

Témata:  Jean-Claude Juncker Brexit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy