Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké média řeší Babiše: Na rozdíl od jiných populistických vůdců prý "nevykazuje známky psychologické patologie".

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Washington/Praha - Americká konzervativní média analyzují úspěch hnutí ANO Andreje Babiše v českých parlamentních volbách a zamýšlejí se nad formami středoevropského populismu a nad budoucností Evropské unie.

V analýze nazvané Padesát odstínů českého populismu se vývoji v České republice věnuje dvouměsíčník The American Interest, u jehož zrodu stál slavný americký politolog Francis Fukuyama. Časopis připomíná, že velkým vítězem se stal Babiš, který na rozdíl od jiných populistických vůdců "nevykazuje známky psychologické patologie".

Šéf ANO je podle autora komentáře Aviezera Tuckera racionální, inteligentní, schopný a sebevědomý. Stanul v čele strany jednoho muže, která stojí a padá s charismatem vůdce. Stranické funkcionáře vybírá buď z veřejně neznámých manažerů svých firem nebo z lokálních vůdců bez politické platformy. Oba typy lidí jsou zcela závislí na Babišově přízni a nemohou ho ohrozit.

Obavy z vytvoření středoevropského autoritářského bloku jsou podle autora komentáře přehnané. Babiš ví, že polská ani maďarská vláda nemají České republice co nabídnout. Bez ohledu na historické komplikace je zdrojem bezpříkladné české prosperity Německo.

"Ve dvourychlostní Evropě musejí Češi a Slováci nasednout do volkswagenu, který řídí Němci a vyrábějí čeští dělníci," píše se v analýze. Pro Francouze a Němce bude podle autora snadné zamezit alianci Čechů a Slováků s Poláky a Maďary. Možným nebezpečím budoucí Babišovy vlády je ale eroze demokracie a liberálního systému, jak se už stalo v Polsku a Maďarsku.

Americký ultrakonzervativní server Breitbart News upozorňuje na Babišův euroskepticismus. Autorka komentáře Victoria Friedmanová cituje slova vůdce britských stoupenců brexitu Nigela Farage, který v rozhovoru pro rozhlasovou stanici LBC komentoval volby v Rakousku a v Česku. "Revoluce z roku 2016 stále pokračuje. Pořád se to děje. Vím, že (bývalý britský premiér) Tony Blair, (bývalá ministryně zahraničí USA) Hillary Clintonová a jiní tomu nechtějí věřit, ale pohleďte na ta čísla - pořád se to děje," řekl Farage s odkazem na českou a rakouskou volební statistiku.

Témata:  Andrej Babiš Česká republika EU USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.