Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát kontroluje jen pět procent Sýrie, tvrdí Rusko

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Manila/Damašek - Teroristická organizace Islámský stát (IS) po ztrátě svých hlavních bašt v Sýrii, včetně města Rakka, nyní kontroluje už jen pět procent syrského území.

Řekl to dnes podle agentury AP na tiskové konferenci v Manile ruský ministr obrany Sergej Šojgu. V roce 2014, kdy IS v částech Iráku a Sýrie vyhlásil chalífát, kontroloval až třetinu těchto zemí.

Ruské síly, které v syrské občanské válce podporují vládu syrského prezidenta Bašára Asada, nyní podnikají ofenzivu u města Mahkán, které je jedním z posledních bašt IS v Sýrii.

Teroristé, což je označení, které Asad a jeho spojenci používají pro veškeré ozbrojené povstalce v Sýrii, včetně IS a skupin spřízněných s mezinárodní teroristickou sítí Al-Káida, podle Šojgua kontrolovali před koncem roku 2015, kdy ruské letectvo začalo podporovat syrskou armádu, až 70 procent Sýrie.

Islámský stát v určitém období během roku 2015 podle agentury AP kontroloval téměř polovinu Sýrie, dobyl historické město Palmýra, část severosyrského kurdského města Kobani, kus pouště v centrální části země a dostal se až k městu Hasaká na severovýchodě Sýrie.

Témata:  Islámský stát Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.