reklama

Athena Castilla je jedna z přeživších, její sestra Andrea (28) však takové štěstí neměla. "Vždycky byla trochu blázínek, na festivalu jsme s jejím přítelem oslavovali její narozeniny," řekla Castilla. Jenže pak se ozvala střelba. "Nastala hrozná panika, lidé křičeli, někteří se snažili utéct, jiní se schovávali. A pak jsem slyšela Andreu, jak na mě volala, že se mám také krýt, že musím zůstat při zemi. Když jsem se otočila, byla moje sestra už postřelená," vypráví svůj příběh mladá žena.

Athena a její přátelé položili Andreu na jednu z kovových zátaras a společně ji vynesli ven do bezpečí. Jenže později v nemocnici Andrea Castilla svým zraněním podlehla. "Nechápeme to," řekl otec sester Gus Castilla. "Pořád se ptáme, proč k tomu došlo, chceme odpovědi. Chceme vědět důvod."

Rodina Castillových nejsou jedinými, kteří touží po odpovědích. Tři týdny po masakru v Las Vegas se celá země ptá na to samé, ale vyšetřovatelé nedokáží podat uspokojivé vysvětlení. Střelec Stephan Paddock za sebou nezanechal žádné stopy, které by objasnily jeho motivy, zřejmě nebyl ani napojen na žádné extrémistické skupiny.

Policisté proto museli lasvegaskou střelbu zařadit mezi "unikátní" případy. "Obvykle máme zjištěný motiv mezi 24 až 48 hodinami od incidentu," řekl odborník Art Roderick pro CNN. "Podle mého názoru Paddock nechce, abychom znali odpovědi. Chce, abychom i nadále tápali. Je to unikátní případ. On sám vytvořil vlastní kategorii zločince," myslí si Roderick.

Stephan Paddock měl nesmírně obsáhlou sbírku zbraní, kterou si opatřil v Nevadě, Utahu, Texasu nebo Kalifornii. Nikdo nechápe, jak mohl nakoupit tolik munice, aniž by vzbudil pozornost úřadů. Další vykřičník vyvolává i fakt, že bez zájmu personálu dokázal nanosit do svého hotelového pokoje tolik střelných zbraní. Minimálně v jednom případě mu pracovníci hotelu pomohli i s vynášením kufrů.

Podle policie je jasné, že Paddock střelbu pečlivě plánoval několik týdnů. Pronajal si pokoj s nejlepším výhledem na kocert, nastavil si v jeho okolí tajné kamery, což muselo zabrat několik dní, dělal matematické výpočty o tom, jak zasáhnout co nejvíc lidí a týdny předtím poslal také svoji přítelkyni Marilou Danley na Flipíny za rodinou.

Podle několika odborníků je možné, že Paddock svůj čin spáchal jednoduše proto, že mohl. Bezpečnost není ve Spojených státech příliš vysoká a úřady mnohokrát přehlížely jeho nákup nebezpečné techniky, přesto nikdo nezakročil. Podle policie je však tato odpověď nepřijatelná. Rodinám obětí nemůžou říct, že jejich bližní zemřeli proto, aby si nějaký šílenec ověřil svoje schopnosti.

Samotná postava Stephena Paddocka není příliš jasná. Vyšetřovatelé odmítli možnost, že mohl být napojen na teroristy a Islámský stát, přestože IS se k útoku okamžitě přihlásilo. Pitva také prokázala, že neměl žádné anomálie na mozku a toxikologické testy nikam nevedly, protože Paddock sám o sobě tvrdil, že nikdy nepije, protože si chce během pokeru zachovat logické uvažování.