reklama

Krveprolití z loňského října si vyžádalo 58 mrtvých a více než 850 raněných.

V srpnu bylo vyšetřovaní uzavřeno, aniž kriminalisté našli odpověď na klíčovou otázku - proč Paddock, který nakonec zbraň obrátil proti sobě, zabíjel. Mimo jiné se však ví, že utratil hodně peněz při hazardních hrách.

Pondělní vzpomínkové akce vyvrcholily kolem 22:00 místního času, tedy zhruba v době, kdy střelec přesně před rokem zahájil palbu. Lidé vytvořili lidský řetěz, ve městě se rozezněla hudba dud a nahlas se četla jména obětí. Městem projela kolona troubících pickupů s americkými vlajkami na korbě. Přeživší, pozůstalí a další lidé se rovněž zúčastnili evangelické vigilie na radnici Las Vegas.

Kasina lemující hlavní třídu města Strip zhasla na tři minuty světla a světelné poutače. Podobné gesto v minulosti kasina učinila po teroristických útocích z 11. září 2001 nebo po úmrtí slavných osobností jako Elvis Presley, Frank Sinatra nebo Ronald Reagan.

Starostka města Carolyn Goodmanová a představitelé státu Nevada položili rudé a bílé růže na pietní místo. Ve městě vznikla památeční zahrada s 58 stromy vysázenými na počest každé z obětí a s jedním dubem, který představuje život. Jde o jediný trvalý veřejný prostor, který připomíná oběti střelby do davu, jenž čítal zhruba 22.000 lidí.

Prezident Donald Trump v pondělí slíbil, že brzy budou zakázána zařízení na urychlení střelby, jako bylo to, které použil střelec z Las Vegas. Zařízení označovaná "bump-stock" umožňuje upravit poloautomatickou zbraň na zbraň plně automatickou.