Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko má nového vyzyvatele. Akşenerová chce být prezidentkou

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Místopředsedkyně tureckého parlamentu Meral Akşenerová dnes založila novou politickou formaci pod názvem Iyi Parti (Strana dobra). Má dokonce ambice postavit se ve volbách prezidentovi.

Akşenerová (61) stranu založila s několika poslanci, kteří vystoupili z turecké nacionalistické Strany národní akce (MHP). Skupina se od ní odtrhla na protest proti podpoře, kterou MHP dala Erdoganovi v referendu, na jehož základě byly posíleny prezidentské pravomoci.

Politička si stanovila za cíl stát se vyzývatelkou Recepa Tayyipa Erdogana ve volbách hlavy státu, které by se měly konat v příštím roce. Nová strana se hlásí k pravému středu.

Akşenerová byla první ministryní vnitra v Turecku. Ve funkci byla v letech 1996 a 1997, a to ve vládě konzervativně islámské koalice, která následně padla pod tlakem armády.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Meral Akşenerová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy