Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Si Ťin-pchingovi byl znovu zvolen šéfem komunistů, Zeman mu pogratuloval

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes gratuloval čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi ke znovuzvolení generálním tajemníkem Komunistické strany Číny.

Si výrazně posílil svou pozici, když delegáti sjezdu čínských komunistů schválili zařazení ideologie prezidenta do stanov strany. Podle některých komentářů to naznačuje, že prezident Si bude chtít udržet si moc i po novém pětiletém mandátu.

Si Ťin-pching se setkal se Zemanem v Praze loni v březnu, návštěvu čínské delegace tehdy provázely potyčky mezi jeho příznivci a odpůrci. Letos v květnu se český prezident v Číně spolu se svým čínským protějškem a představiteli dalších 27 států zúčastnili konference k čínské iniciativě novodobé Hedvábné stezky. "Excelence, těším se na naše další setkání, kdy budeme moci v přátelském rozhovoru pokračovat," uvedl dnes Zeman.

Český prezident podpořil i projekt ekonomické transformace, o kterou Si v Číně usiluje. "Vývoj čínské ekonomiky byl jedním z hlavních témat sjezdu, a proto bych Vám rád vyjádřil podporu v této otázce. Česká republika má své zkušenosti s transformací ekonomiky, jakkoli v několikanásobně menších dimenzích, a proto rozumíme, o jak náročný proces se jedná. Věřím, že nastoupený trend důrazu na spotřebu, služby a inovace za současného procesu restrukturalizace některých průmyslových sektorů povede ke zkvalitnění růstu," napsal Zeman do Pekingu.

Témata:  Miloš Zeman Si Ťin-pching 1 Čína

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 13:30

Vláda schválila navyšování věku odchodu do důchodu

Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma má za cíl udržet schodek rozpočtu na úrovni jednoho procenta HDP.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy