Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament schválil představu o rozpočtu na příští rok

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Poslanci Evropského parlamentu dnes před jednáním se zástupci členských států a Evropské komise o konečné podobě rozpočtu Evropské unie na příští rok schválili svou představu.

Navrhují rozpočet se závazky ve výši 162,6 miliardy eur (4,2 bilionu korun) a platbami ve výši 146,7 miliardy eur (3,8 bilionu korun). V závazcích je návrh parlamentu zhruba o dvě miliardy eur vyšší než návrh Evropské komise a o 3,7 miliardy vyšší než představa členských států. Rada EU, tedy členské země, už dala najevo, že s postojem europarlamentu nesouhlasí.

Prioritou rozpočtu na příští rok by podle Evropské komise měly být "růst a zaměstnanost" a "migrace a vnitřní a vnější bezpečnost". Důležitou součástí rozpočtu by měla být také podpora mladých lidí, především boj s nezaměstnaností v jejich řadách.

Výrazné škrty v parlamentním návrhu zaznamenala kapitola předvstupní pomoci Turecku. Snížila se o 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). "Fondy Evropské unie nemohou podporovat režim, který není oddán demokratickým hodnotám a porušuje základní práva," uvedl parlamentní zpravodaj Siegfried Murešan.

Evropský komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger během úterní debaty upozornil, že půjde o poslední rozpočet, "který nebude ovlivněn brexitem". Británie by z Evropské unie měla odejit v březnu 2019.

Na konečné podobě rozpočtu se budou muset shodnout členské země EU a Evropský parlament. Na konci tohoto měsíce začne třítýdenní lhůta, během které budou o rozpočtu vyjednávat. O výsledné dohodě by měl parlament hlasovat na konci listopadu.

Témata:  EU rozpočet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.